Βρυγμός 'η βρουξισμος : Όταν σφίγγουμε τα δόντια


βρυγμος,βρουξισμος,οδοντιατροι,οδοντιατρειο,Λαρισα

Βρυγμός είναι το μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιες φορές. Γίνεται ασυνείδητα, δηλαδή χωρίς τη θέλησή μας και συχνά συνδέεται με διαταραχές του ύπνου.

Συνηθισμένα γενικά συμπτώματα του βρυγμού είναι οι πονοκέφαλοι, ο πόνος στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης, μυϊκοί πόνοι στην περιοχή του προσώπου ή/και του αυχένα, δυσκολία στην πλήρη διάνοιξη του στόματος και διακοπή του ύπνου.

Υπολογίζεται ότι οι ασθενείς με βρυγμό είναι 3 φορές πιο πιθανό να πάσχουν από συχνούς πονοκεφάλους.

Τα συμπτώματα του βρυγμού στα δόντια είναι ιδιαίτερα εμφανή στο στομα. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μη φυσιολογική οδοντική φθορά με τη μορφή αποτριβής στις κοπτικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών,ενώ μπορεί το υπερβολικό σφίξιμο των δοντιών να οδηγεί επιπλέον σε υποχώρηση και φλεγμονή των ούλων.Πολλες φορες ο ασθενης δεν γνωριζει οτι τριζει τα δοντια του, μεχρι καποιος να τους πει οτι οταν κοιμουνται, τριζουν τα δοντια τους με εντονο θορυβο

Πού, όμως, οφείλεται αυτή η συνήθεια του σφιξίματος των δοντιών και των γνάθων;

Φαίνεται πως ο βρυγμός είναι μία κατασταση που συνδέεται κυρίως με τα επίπεδα του stress, τον τρόπο ζωής αλλά και διαταραχές του ύπνου. Το κάπνισμα, η καφεΐνη , η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφενός αλλά και το ροχαλητό, η υπνική άπνοια και η κατάθλιψη αφετέρου, αποτελούν παράγοντες κινδύνου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο βρυγμός;

Η μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με διαχείριση των επιπέδων άγχους κρίνεται σε αρκετές περιπτώσεις σκόπιμη.

Η κατασκευή ενός εξατομικευμένου στοματικού νάρθηκα σύγκλεισης. Ο οδοντίατρος αφού ελέγξει τη σύγκλειση των δοντιών του ασθενούς μπορεί να κατασκευάσει ειδικά για αυτό ένα διαφανές μασελάκι που καλύπτει όλα τα δόντια της άνω γνάθου.

Αυτός ο νάρθηκας φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου και εκτός της προστασίας που παρέχει στα δόντια από το τρίξιμο, επιπλέον σταθεροποιεί το κλείσιμο του στόματος και χαλαρώνει τους μύες και τις κροταφογναθικές αρθρώσεις.