Καθαρισμός

Καθαρισμός Δοντιών,οδοντίατροι ,λαρισα

Ο καθαρισμός είναι μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία η οποία είναι πολύ βασικός παράγοντας για την διατήρηση της καλής στοματικής υγείας και καλό θα είναι να γίνεται κάθε 6-18 μήνες σε συνεννόηση με τον οδοντίατρό μας ανάλογα με την κατάστασή μας.

Γιατί ο καθαρισμός είναι απαραίτητος;

Επειδή κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά την κατανάλωση τροφών έχουμε προσκόλληση μικροβίων. Αυτό ονομάζεται μικροβιακή πλάκα .Η μικροβιακή πλάκα μπορεί να αφαιρεθεί αν γίνεται με τακτικό και σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα.

Τις περισσότερες φορές όμως είτε επειδή κάποιες φορές δεν έχουμε την υπομονή ή το χρόνο για καλό στοματικό βούρτσισμα είτε επειδή μπορεί να ξεχάσουμε να βουρτσίσουμε, τότε η μικροβιακή πλάκα σε συνεργασία με το σάλιο μετατρέπεται σε πέτρα και δεν μπορεί πλέον να αφαιρεθεί με την οδοντόβουρτσα, παρά μόνο με την επέμβαση του οδοντίατρου και γι΄αυτό η επίσκεψη στον οδοντιατρειο για καθαρισμό είναι απαραίτητη.

Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε οδοντιατρικά πανεπιστήμια της Ευρώπης, δείχνουν πως μετά το πέρας του εξαμήνου πάντα υπάρχουν μικρές ή μεγάλες ποσότητες οδοντικής πέτρας. Ανάλογα με το πόσο σχολαστική είναι η υγιεινή που διατηρούμε επομένως η τακτική μας επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 – 12 μήνες είναι απαραίτητη και το  οποίο μπορεί να είναι από καθόλου έως ένα μικρό κόστος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πρόληψη πάντα κοστίζει αρκετά λιγότερο από την οδοντιατρική θεραπεία.

Ο καθαρισμός γίνεται ή με εργαλεία χειρός ή με το σύστημα υπερήχων το οποίο με μικροδονήσεις οι οποίες μεταφέρονται στο άκρο ενός οδοντιατρικού εργαλείου παρόμοιο με έναν κοινό μαρκαδόρο το οποίο στην άκρη έχει ένα πολύ μικρό ρύγχος/ζεστό και με την βοήθεια του νερού απομακρύνει την οδοντική πέτρα.

Στη συνέχεια γίνεται η στίλβωση / γυάλισμα των δοντιών που δίνει  στα δόντια την αρχική τους λάμψη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η σοδοβολή, για περισσότερο απαιτητικές καταστάσεις. Περισσότερες πληροφορίες στις θεραπείες / Αφαίρεση χρωστικών.