Κινητή Προσθετική

Κινητή Προσθετική,οδοντοστοιχίες,λαρισα

Η κινητική προσθετική περιλαμβάνει τις οδοντοστοιχίες.
Οι οδοντοστοιχίες προτείνονται ως θεραπεία επιλογής στο ιατρείο μας σε εκείνες τις περιπτώσεις τις οποίες δεν ενδείκνυται η αποκατάσταση του προβλήματος με τα μέσα της ακίνητης προσθετικής, δηλαδή με θήκες, γέφυρες, εμφυτεύματα.
Οι οδοντοστοιχίες (μασέλες) είναι δύο κατηγοριών, οι ολικές και μερικές.
Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές αποκαταστάσεις οι οποίες θα πρέπει να αφαιρούνται από το στόμα κατά το πέρας της ημέρας πριν πάμε για ύπνο. Οι ολικές οδοντοστοιχίες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που λείπουν όλα τα δόντια στην πάνω ή στην κάτω γνάθο ή και στις δύο μαζί.
Οι μερικές οδοντοστοιχίες όπως φανερώνει και το όνομα τους είναι για τις περιπτώσεις που υπάρχει έστω και ένας μικρός αριθμός δοντιών τα οποία βοηθούν με το να προσφέρουν σημαντική στήριξη στις οδοντοστοιχίες.
Υπάρχει μια ποικιλία σε ότι αφορά το υλικό κατασκευής του σκελετού της οδοντοστοιχίας. Αυτό μπορεί να είναι άκαμπτο ακρυλικό είτε μέταλλο ελαφριού κράματος χρωμίου- κοβαλτίου. Τα δόντια συνήθως είναι ακρυλικά είτε πορσελάνινα.
Πλεονεκτήματα μερικών οδοντοστοιχιών
-Δεν χρειάζεται τρόχισμα των δοντιών που υπάρχουν στο στόμα
-Έχουν καλό αισθητικό αποτέλεσμα
Μειονεκτήματα
-Είναι σχετικά περισσότερο ογκώδη σε σχέση με τις επιλογές ακίνητης προσθετικής (θήκες, γέφυρες, εμφυτεύματα)
-Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι αισθητικά αποδεκτές, όμορφο αποτέλεσμα αλλά κάποιες φορές έχουν πρόβλημα με την στατικότητά τους.
Προτείνονται όταν καμιά άλλη προσθετική εργασία δεν είναι δυνατή για το στόμα του ασθενή.