Ακίνητη Προσθετική (Στεφάνες / Θήκες / Γέφυρες)

Στεφάνες , Θήκες , Γέφυρες,οδοντιατρειο λαρισα

 Οι στεφάνες/Θήκες είναι κατασκευές που καλύπτουν το κατεστραμμένο δόντι.Ο οδοντίατρος θα προτείνει αυτή τη θεραπεία, όταν πλέον το δόντι δεν μπορεί να σφραγιστεί ή δε γίνεται μπορούμε να επιτευχθεί το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε. Οι στεφάνες έχουν το σχήμα και τις περισσότερες φορές και το χρώμα των δοντιών ανάλογα με τις επιλογές μας και ότι αφορά το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.

Είδη στεφανών:

 1) Μεταλλικές, πλέον λιγότερο δημοφιλή στην εποχή μας λόγω της μεταλλικής τους όψης (χρώμα ασημί, χρυσό)
Ενδείκνυται για αποκατάσταση των πίσω δοντιών που είναι λιγότερο εμφανή, έχουν υψηλό βαθμό σκληρότητας, μη αισθητικά.
2) Μεταλλοακρυλικές, είναι σχετικά από τις πιο οικονομικές, είναι αισθητικά αποδεκτές, ιδιαίτερα στα πίσω δόντια και λιγότερο στα μπροστινά, αισθητική ζώνη. Μια καλή οικονομική λύση. Περισσότερο επιρρεπή στην φθορά σε μήκος χρόνου.
 

 3) Μεταλλοκεραμικές, είναι οι περισσότερο δημοφιλείς. Αποτελείται από 2 στρώματα. Εσωτερικά μέταλλο και εξωτερικά ή αισθητική πορσελάνη. Λιγότερο επιρρεπή στην φθορά έναντι των μεταλλοακρυλικών. Καλή αισθητική.

 4) Ολοκεραμικές, είναι πλέον πιο σύγχρονες και αισθητικές στεφάνες. Υψηλός βαθμός αισθητικής, σκληρότητας και ανθεκτικότητας στο χρόνο έναντι των άλλων.
Ενδείκνυται περισσότερο όταν χρειάζονται αποκαταστάσεις στην αισθητική ζώνη ,μπροστινά δόντια.

 Οι γέφυρες χρησιμοποιούνται όταν δύο ή περισσότερες θήκες συνδέονται μεταξύ τους προκειμένου να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται τρόχισμα και αποτυπώματα των δοντιών από τον οδοντίατρο σας προκειμένου να τοποθετηθούν οι στεφάνες/γέφυρες.