ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ.ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ;


οδοντικο νημα ,καθαρισμος,οδοντιατροι λαρισα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑ. Κάθε φορά που θα επισκεφτούμε τον οδοντίατρο μας ,δεν θα παραλείψει να επισημανει,καλο βούρτσισμα,στοματικό διάλυμα και οδοντικό νημα.Τα 2 πρώτα για αρκετό κόσμο είναι κάτι το κατανοητο. Οταν όμως φτάνουμε στο  θέμα οδοντικό νήμα, τομε μάλλον θα θίξουμε μια πονεμένη ιστορία. Οι στατιστικές λένε πως μόλις το 20% των ατόμων στην Ευρώπη χρησιμοποιούν οδοντικό νημα.Φυσικα σε αυτό το ποσοστό υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που ενώ κάνουν χρήση του νήματος,δεν γνωρίζουν να το χρησιμοποιούν σωστα.

Πριν όμως φτάσουμε να μιλήσουμε για σωστή χρήση του νήματος το οποίο είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο,πρέπει να καταλάβουμε γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 1.Οσο συχνά και σχολαστικά να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, δεν μπορούμε να απομακρύνουμε τις τροφές από τα μεσοδοντια διαστηματα.Η οδοντόβουρτσα είναι αναποτελεσματική στο να το επιτυχει.Αυτο ισχύει τόσο για τις συμβατικές οσο και για τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

2.Η ύπαρξη τροφής μεταξύ των δοντιών για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει σαν αποτέλεσμα την φλεγμονή των ούλων(ουλίτιδα) 'η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και την απώλεια δοντιών.

3.Η ύπαρξη τροφής μεταξύ των δοντιών για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον τερηδονισμό των δοντιών στις μεσοδοντιες επιφανειες.Δεν είναι τυχαίο έξαλλου ότι τα περισσότερα σφραγίσματα τα οποία εχει να κάνει ένας οδοντίατρος καταλαμβάνουν στο μεγαλυτερο ποσοστό τις μεσοδοντιες επιφάνειες των δοντιών.(Όλες οι άλλες επιφάνειες είναι προσβάσιμες και καθαρίζονται τακτικά με την οδοντόβουρτσα μας)

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε χρήση νήματος; Η απάντηση είναι κάθε μερα.Το καλύτερο μετά από κάθε γευμα.Το ελάχιστο ,μια φορα την ημερα.Αυτο πρέπει να γίνεται ετσι για τον εξής λόγο .Αν η τροφή μεταξύ των δοντιών δεν απομακρυνθεί μεσα σε 24 με 36 ωρες .Η οδοντικη πλάκα, δηλαδη η τροφή που είναι πάνω σταδοντια μας θα μετατραπεί σε οδοντική πέτρα.Η οδοντικη πετρα δεν μπορεί πλέον να απομακρυνθεί από εμάς κατά το βούρτσισμα παραμονο με τον καθαρισμό που μας κάνει ο οδοντίατρος.

Τελος.Για αυτούς οι οποίοι δεν συμπαθούν,δεν έχουν την υπομονή δεν μπορούν κάνουν χρήση του νήματος λογοκινητικων προβλημάτων ,υπαρχουν εναλλακτικά οι συσκευές καταιονισμού,οι οποίες είναι το ίδιο αποτελεσματικές και ίσως και αρκετά εύκολες στην χρήση τους.