ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑ


οδοντίατροι Λάρισα,ιστορία οδοντιατρικης Λαρισα.

Οδοντίατροι Λάρισα.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ- ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Από το 1923 μέχρι το 1940 τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ελλιπή, φαίνεται όμως ότι οι πρώτες υποφερτές οδοντιατρικές υπηρεσίες άρχισαν να προσφέρονται στην πόλη της Λάρισας το 1923, όταν άρχισε να εργάζεται σε αυτήν ο πρώτος οδοντίατρος που καταγράφεται στο μητρώο του συλλόγου, ο αείμνηστος συνάδελφος Χρήστος Παντοστόπουλος.

 

Γεννημένος στη Λάρισα το 1897, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του τον Οκτώβρη του 1923 και συνταξιοδοτήθηκε 41 χρόνια αργότερα, το 1964.  Το ιατρείο του ήταν ένα από τα οδοντιατρεία της εποχής του 30. Το πτυελοδοχείο δεν συνδεόταν με την αποχέτευση (που δεν υπήρχε) αλλά είχε από κάτω ένα δοχείο που άδειαζε ο γιατρός όταν γέμιζε (εξαρτιόταν από την πελατεία). Ο τροχός που όλοι γνωρίζουμε ήταν ο γνωστός από την ιστορία ποδοκίνητος τροχός και ένας υποτυπώδης προβολέας για να φέγγει στη στοματική κοιλότητα. Όμως το «σκηνικό» ήταν εντυπωσιακό για τον κόσμο εκείνης της εποχής, που ξέρανε για οδοντογιατρό τον κουρέα της πλατείας. Σε μια μεριά του τοίχου κρέμονταν επιμελώς κορνιζαρισμένο το δίπλωμα του οδοντογιατρού με τον βαρύγδουπο τίτλο: ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και από κάτω ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ, τίτλος που παρέμεινε αν δεν με γελά η μνήμη μου μέχρι το 1956 οπότε έγινε τμήμα της Ιατρικής Σχολής.

 

Με το νούμερο 2 φέρεται γραμμένος ο Γεώργιος Οικονομόπουλος που γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1875 και άσκησε την οδοντιατρική το 1907 από το τότε Ιατροσυνέδριο, αφού την εποχή εκείνη δεν υπήρχε το Οδοντιατρικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάγκη για οδοντιάτρους είχε μεγάλη το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Στην Αθήνα φυσικά υπήρχαν οδοντίατροι Έλληνες απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων που απετέλεσαν τον μετέπειτα πυρήνα για την δημιουργία του Οδοντιατρικού Σχολείου. Έτσι λοιπόν το τότε υπουργείο, βλέποντας την ανάγκη για οδοντιάτρους και για να γλυτώσει ο κόσμος από τους κουρείς και τους διαφόρους πρακτικούς που με μια οδοντάγρα κάνανε εξαγωγές οδόντων, απεφάσισε λοιπόν να συγκαλέσει τους υπάρχοντας επιστήμονας που απετέλεσαν το Ιατροσυνέδριο. Πόσες φορές συνεδρίασε και πόσους έχρισε οδοντιάτρους δεν γνωρίζουμε. Στα χαρτιά του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας άρχισε την εργασία του το 1907,  Ξέρουμε είναι ότι το οδοντιατρείο του βρισκόταν στην οδό Φαρσάλων και ότι πέθανε στην πόλη μας το 1945.

 

Ο οδοντίατρος με  το νούμερο 3 στα αρχεία του συλλόγου ο Γρηγόριος Σωτηριάδης. Γεννήθηκε το 1899 στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το Οδοντιατρικό Σχολείο το 1923 και στη Λάρισα εγκαταστάθηκε το 1926 στην οδό Μανωλάκη.

Σύμφωνα με τα αρχεία του συλλόγου το 1956 έφυγε για την Αθήνα όπου συνέχισε την οδοντιατρική του καριέρα.

 

 

αποσπάσματα από το βιβλίο «Πορτραίτα πρωτοπόρων Οδοντιάτρων της Λάρισας» του θανόντος Λαρισαίου οδοντίατρου Μπαρμπή Βοζαλή

 

Σας ευχαριστούμε Κύριε Βοζαλη