ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ZΑΧΑΡΗ .... & ΦΘΟΡΙΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ


φθοριωση δοντιων, προστασια δοντιων,καλοκαιρι,δοντια, Λαρισα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑ: Το καλοκαίρι είναι προ των πυλων.Τα σχολεία  και τα φροντιστήρια θα κλείσουν για τους μικρούς  μας φίλους. Ώρα λοιπόν να χαλαρώσουμε λίγο τους ρυθμούς μας και να απολαύσουμε τις ομορφιές της χώρας μας ,τον ήλιο, τη θάλασσα και φυσικά το φαγητό μας. Η χαλάρωση αυτή με την σειρά της πολλές φορές οδηγεί σε μια σειρά από διατροφικές ατασθαλίες.

Βλαβερές παγίδες για τα δόντια των παιδιών κρύβουν οι δροσερές και γλυκές (παγωτά, γλυκά, αναψυκτικά) καλοκαιρινές απολαύσεις τονίζουν οι οδοντίατροι.
Για το λόγο αυτό εφιστούν την προσοχή των γονιών ώστε τα παιδιά με μέτρο αλλά και τρόπο να απολαμβάνουν το καλοκαίρι παγωτά, γλυκά και αναψυκτικά χωρίς να επιβαρύνουν τα δόντια τους.

«Η υγεία των δοντιών μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμός από την καθημερινή στοματική υγιεινή και από την διατροφή μας. Όλοι υποκύπτουμε στις δροσερές απολαύσεις , περισσότερο δε τα παιδιά που στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνουν υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών με βλαβερές συνέπειες για τα δόντια τους, αφού αμελούν το βούρτσισμα».

απαραίτητη προϋπόθεση, πέρα από τη σωστή διατροφή, για να διατηρηθούν υγιή τα δόντια των παιδιών είναι ο καθαρισμός τουλάχιστον τρείς φορές την  ημέρα, αμέσως μετά από κάθε γεύμα. Παράλληλα οι οδοντίατροι συνιστούν πριν τις διακοπές,  να γίνεται η εξαμηνιαία επίσκεψη στον οδοντίατρο για εξέταση, καθαρισμό και φθορίωση.

Το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουμε σήμερα για να προλάβουμε την τερηδόνα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των δοντιών. Φθόριο. Η προστασία που παρέχει κατά της τερηδόνας είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη δημόσια υγεία και εάν χρησιμοποιείται σωστά δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως κίνδυνο για την γενικότερη υγεία του ανθρώπου. 

Πως γίνεται.

Αρχικά γίνεται ένας επιμελημένος καθαρισμός και στίλβωση(γυάλισμα)των δοντιών. Η συνέχεια της διαδικασίας εξαρτάται από το είδος του σκευάσματος. Στην περίπτωση διαλυμάτων NaF ο οδοντίατρος θα απομονώσει τα δόντια με βαμβάκι και μετά θα επαλείψει τα δόντια με το συγκεκριμένο διάλυμα για 3-4 λεπτά. Εάν χρησιμοποιήσει ζελατινώδη σκευάσματα φθορίου τότε μετά το στέγνωμα των δοντιών θα βάλει το υλικό σε πλαστικό δισκάριο(σαν μικρό μασελάκι) και θα το τοποθετήσει στο στόμα για 3-4 λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνιστάται η αποφυγή λήψης τροφής ή υγρών καθώς και το πλύσιμο του στόματος για 1-2 ώρες.

Πότε και ποιοί πρέπει να κάνουν φθορίωση

Τα παιδιά είναι η πρώτη και σημαντικότερη ομάδα που πρέπει να κάνει φθορίωση. Η αγωγή αυτή πρέπει να ξεκινά στα τρία χρόνια και ή να γίνεται μια φορά το χρόνο ή στο 3ο,7ο και 10ο έτος της ηλικίας του παιδιού ώστε να συμπίπτει με την ανατολή των διαφόρων δοντιών. Μπορούμε να κάνουμε φθορίωση σε κάθε άτομο μετά από τον καθαρισμό(θεραπεία ουλίτιδας) των δοντιών αλλά επιβάλλεται σε τερηδονοευαίσθητα άτομα, σε περιπτώσεις ξηροστομίας και γενικότερα σε άτομα που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να τηρήσουν καλή στοματική υγιεινή όπως και τα παιδιά.