ΚΑΛΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ. ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ !


στοματικη υγιεινη,ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οδοντιατρείο Λάρισα:

Δεδομένου της ιδιαίτερης περιόδου που διανύουμε, αποτελεί επιτακτική ανάγκη το να μεγιστοποιήσουμε την προσπάθεια μας στο να διατηρήσουμε καλή στοματική υγιεινή.

Η Στοματική Υγεία και η καλή Στοματική Υγιεινή περα από το γεγονός ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αποφεύγουμε το ρίσκο να βρεθούμε με πονόδοντο σε μια περίοδο όπου οι οδοντιατρικές δομές της χώρας ,αν δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους ,στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν.

Γενικές οδηγίες καλής στοματικής υγιεινής 

 

1. Μην πηγαίνετε για ύπνο χωρίς να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Δεν είναι μυστικό ότι η γενική οδηγία είναι να βουρτσίζουμε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.Πολλοί από εμάς βέβαια, εξακολουθούν να παραμελούν το βούρτσισμα των δοντιών τη νύχτα. Το βούρτσισμα πριν από τον υπνο βοηθάει στο να  ξεφορτωθούμε  τα μικρόβια και την πλάκα που συσσωρεύεται στη διάρκεια της ημέρας.

2. Βουρτσίστε σωστά.

Ο τρόπος που βουρτσίζουμε είναι εξίσου σημαντικός - στην πραγματικότητα,κάποιες φορες το κακό βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να είναι σχεδόν τόσο κακό όσο το να μην βουρτσίζουμε καθόλου.Πάρτε το χρόνο σας, μετακινώντας την οδοντόβουρτσα σε απαλές, κυκλικές κινήσεις για να απομακρύνετε την πλάκα,.Η μη αφαίρεση της πλάκας οδηγεί στη συσσώρευση  πέτρας και  δημιουργία ουλίτιδας (πρόωρη ασθένεια των ούλων).

3. Μην αμελείτε τη γλώσσα σας.

Η πλάκα μπορεί επίσης να δημιουργηθεί και πάνω στη γλώσσα σας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη οσμής του στόματος, αλλά μπορεί επίσης δημιουργήσει  άλλα προβλήματα της στοματικής υγείας. Βουρτσίστε απαλά τη γλώσσα σας κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας.

4. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα με φθόριο.

Όταν πρόκειται για την οδοντόκρεμα, υπάρχουν πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αναζητήσουμε περα από την λευκαντική δύναμη και γεύσεις. Δεν έχει σημασία ποια οδοντοκρεμα  θα επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι περιέχει φθόριο.Η ουσία αυτή αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για την διατήρηση της στοματικής υγείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φθόριο παρέχει άμυνα κατά της τερηδόνας. Λειτουργεί έτσι ώστε να βοηθά στη καταπολέμηση μικροβίων.Το φθόριο παρέχει ένα προστατευτικό φράγμα για τα δόντια σας.

5.Η χρήση του οδοντικού νήματος είναι τόσο σημαντική όσο και το βούρτσισμα.

Πολλοί από εμάς βουρτσίζουμε τακτικά αλλά αμελούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντικό νήμα. Το οδοντικό νήμα αποτελεί τρόπο για την μείωση της πλάκας στις περιοχές που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα μας να καθαρίσει,και άρα την αποφυγή τόσο των φλεγμονών στα ούλα οσο και τον τερηδονισμός των δοντιών στα σημεία επαφής τους .Επομένως είναι απαραίτητη η  χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστο μία φορά την ημέρα  

7. Πίνετε περισσότερο νερό.

Το νερό είναι το καλύτερο ρόφημα για τη γενική υγεία σας - αυτό περιλαμβάνει και τη στοματική υγεία. Το νερό μπορεί να βοηθήσει, καθώς με το νερό που πίνουμε βοηθάμε στο να ξεπλένουμε μερικές από αυτές τις ουσίες που έχουν προσκολληθεί στα δόντια μας μετά τα γεύματα .Επίσης  συμβάλει στον γρηγορότερη ομαλοποίηση της οξύτητας στη στοματική κοιλότητα.

8. Φάτε τραγανά φρούτα και λαχανικά.

Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα είναι βολικά, αλλά ίσως όχι ότι καλύτερο όταν πρόκειται για την υγεία των δοντιών σας. Τρώτε φρέσκα, τραγανά προϊόντα που δεν περιέχουν  μόνο πιο υγιείς φυτικές ίνες, αλλά  συμβάλουν επίσης στον φυσικό καθαρισμό των  δοντιών σας κατά την διάρκεια της μάσησης.

9. Όριο στα ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα.

Η ζάχαρη μετατρέπεται σε οξύ στο στόμα, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας. Αυτά τα οξέα είναι αυτά που προκαλούν την τερηδόνα. Όξινα φρούτα, τσάι, καφές ,μπορεί επίσης να φθείρουν την αδαμαντίνη των δοντιών. Βέβαια δεν χρειάζεται απαραιτήτως να αποφευχθούν εντελώς αυτού του είδους τρόφιμα αλλά δεν βλάπτει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στις επιλογές μας .