ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΔΟΝΤΙΑ -ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ


ευαισθητα δοντια,οδοντιατροι,οδοντιατρος,Λαρισα,οδοντιατρειο,οδοντιατρεια.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑ. Είναι μήπως η κατανάλωση του παγωτού ή μια γουλιά ζεστού καφέ μερικές φορές μια οδυνηρή εμπειρία για εσάς αντί μιας απόλαυσης; Μήπως το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα κατά καιρούς; Αν ναι τότε  μπορεί και εσείς να υποφέρετε από ευαίσθητα δόντια.

Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Η τερηδόνα (κοιλότητες)
 • Κάταγμα δοντιών
 • Φθαρμένα σφραγίσματα
 • Ασθένειες των ούλων
 • Φθαρμέν σμάλτο δοντιών
 • Εκτεθειμένες ρίζες δοντιών

Σε υγιή δόντια, μια στρώση σμάλτου προστατεύει τις κορώνες των δοντιών σας-το τμήμα πάνω από την γραμμή των ούλων. Κάτω από τη γραμμή των ούλων ένα στρώμα που ονομάζεται οστεινη προστατεύει τη ρίζα του δοντιού.Κάτω τόσο από το σμάλτο οσο και από την οστεινη βρίσκεται η οδοντινη. 
Η οδοντίνη είναι λιγότερο πυκνή από το σμάλτο και την οστεινη και περιέχει μικροσκοπικά σωληνάρια . Όταν η οδοντίνη χάνει το προστατευτικό κάλυμμα της το σμάλτο ή την οστεΐνη, τότε  αυτά τα μικροσωληνάρια επιτρέπουν την ζέστη, το κρύο τα όξινα,κολλώδεις γλυκιές τροφές στο να φθάσουν μέχρι τα νεύρα και τα κύτταρα στο εσωτερικό του δοντιού. Η οδοντίνη μπορεί επίσης να εκτεθεί, όταν ούλα υποχωρούν. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα ευαίσθητα δόντια.

Το πρόβλημα των ευαίσθητων δοντιών μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το είδος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από το τι προκαλεί την ευαισθησία. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να προτείνει μια θεραπεία για το πρόβλημα σας μεσα από μια ποικιλία από θεραπείες:

 • Οδοντόκρεμα Απευαισθητοποίησης . Περιέχει ουσίες που βοηθούν στο να αποκοψουμε την μετάδοση της αίσθησης από την επιφάνεια των δοντιών στο νεύρο, και συνήθως απαιτεί αρκετές εφαρμογές, πριν η ευαισθησία μειωθεί.
 • Φθοριούχο τζελ. Μια τεχνική η οποία γίνεται στο οδοντιατρείο και η οποία ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και μειώνει τη μετάδοση των αίσθησης προς το νευρο των δοντιών.
 • Μια κορώνα( θήκη ), ένθετο ή συγκόλληση ρητίνης. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση ένος ελαττώματος , φθοράς των δοντιών τα οποία μπορεί να  οδηγούν σε ευαισθησίες των δοντιών μας.
 • Χειρουργικά μόσχευμα ούλων. Αν ιστός από τα  ούλα μας  έχει χαθεί με αποτέλεσμα τμήμα από τη ρίζα του δοντιού να είναι εκτεθειμένη, τότε το μόσχευμα με το να επαναφέρει τα ούλα στη σωστη θέση, θα προστατεύσει τη ρίζα και θα μειώσει την ευαισθησία.
 • Απονεύρωση. Εάν η ευαισθησία είναι σοβαρή και επίμονη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλα μέσα, τότε ο οδοντίατρος σας μπορεί να συστήσει αυτή τη θεραπεία για την εξάλειψη του προβλήματος σαν έσχατη λύση.

Η σωστή στοματική υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη της αποφυγής των  ευαίσθητων  δοντιών. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας, εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινή στοματική υγιεινή ή έχετε ανησυχίες σχετικά με την ευαισθησία των δοντιών σας.