7 αιτίες της κακοσμίας του στόματος (και οι λύσεις!)


κακοσμια,στοματος,δυσαρεστη αναπνοη,οδοντιατροι,λαρισα,άσχημη αναπνοή,οδοντιατρος,οδοντιατρεια

Οδοντιατροι Λαρισα

#1: ΚΑΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ 

Αυτή είναι ίσως η πιο κοινή αιτία της κακής αναπνοής, αφού υπάρχει συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα. Τα βακτήρια αυτά διασπούν παγιδευμένα υπολείμματα τροφών, σχηματίζοντας δυσώδεις ενώσεις θείου, που έχουν τη μυρωδιά χαλασμένων αυγών.

Τι να κάνετε

Να είστε επιμελείς με τη στοματική υγιεινή σας. Να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα δύο φορές την ημέρα, να διασφαλίζετε ότι καθαρίζετε σωστά τη γλώσσα σας, διότι εκεί είναι που βρίσκονται τα περισσότερα βακτήρια. Οι οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται τακτικά, ή δεν ταιριάζουν σωστά, μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν βακτήρια και υπολείμματα τροφών στο στόμα. Τέλος, να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας κάθε εξάμηνο για εξετάσεις.

#2: ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΜΥΡΩΔΙΑ

Το σκόρδο είναι γνωστό ότι οδηγεί σε κακοσμία του στόματος, και δεν είναι μόνο διότι τα υπολείμματα του παραμένουν 

στο στόμα σας. Αφού έχει μεταβολιστεί, οι χημικές ουσίες από το σκόρδο που λαμβάνονται από το αίμα, αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων σας. Τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο, και τα πράσα είναι επίσης στην ίδια κατηγορία.

Τι να κάνετε

Αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα ή τουλάχιστον μην τα τρώτε όταν πρόκειται να συναντήσετε κάποιον. Το στοματικό διάλυμα και το βούρτσισμα των δοντιών μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθεί η οσμή. Επίσης, ένα ποτήρι γάλα μπορεί να εξουδετερώσει τις ενώσεις που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα.

#3: ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑ

Το σάλιο είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού σας απέναντι στα βακτήρια αφού τα εξαλείφει και κρατά το στόμα καθαρό. Η ξηροστομία εμφανίζεται φυσικά όταν κοιμάστε, λόγω της μειωμένης παραγωγής σάλιου κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα όταν ξυπνάτε η αναπνοή σας να μυρίζει. Αυτό συνήθως είναι χειρότερο για τους ανθρώπους που κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό, το οποίο συμβαίνει περισσότερο σε γυναίκες από ότι σε άνδρες.

Η ξηροστομία μπορεί επίσης να προκύψει από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Τι να κάνετε

Πιείτε άφθονο νερό ώστε να κρατήσετε το στόμα σας καλά ενυδατωμένο, μασήστε τρόφιμα όπως τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή σάλιου, και ξεπλύνετε το στόμα σας ανάμεσα στα γεύματα. Εάν χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα, βεβαιωθείτε ότι είναι χωρίς αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ θα στεγνώσει το στόμα σας και θα κάνει την αναπνοή σας ακόμη χειρότερη.

#4: ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου τα περιεχόμενα του στομάχου ρέουν 

πίσω στον οισοφάγο, η κακή αναπνοή είναι κοινό σύμπτωμα.

Ενώ η επιστημονική σχέση μεταξύ κακοσμίας του στόματος και γαστρεντερικών διαταραχών δεν είναι σαφής, φαίνεται να είναι κοινή ανάμεσα στους ανθρώπους με τις συγκεκριμένες διαταραχές. Όταν το οξύ του στομάχου κινείται προς τον οισοφάγο πολλοί άνθρωποι έχουν μεταλλική/ ξινή γεύση στο στόμα τους η οποία συνοδεύεται με άσχημη αναπνοή.

Τι να κάνετε

Ο έλεγχος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι μία σημαντική στρατηγική για την πρόληψη της κακής αναπνοής που μπορεί να προκαλέσει. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται όταν αποφεύγουν αυτά που πυροδοτούν την κατάσταση όπως ο καφές, τα αεριούχα ποτά, η σοκολάτα, οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, το αλκοόλ και τα βαριά γεύματα κυρίως κοντά στην ώρα του ύπνου.

#5: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Οι άνθρωποι που ακολουθούν εξαιρετικά περιοριστικές δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αναπνοή τους μυρίζει σαν σάπιο φρούτο, καθώς το σώμα τους δημιουργεί κετόνες. Αυτές οι κετόνες σχηματίζονται όταν το σώμα καίει λίπος, ώστε να τροφοδοτήσουν τις διαδικασίες που θα έκαναν σε άλλη περίπτωση οι υδατάνθρακες.

Τι να κάνετε

Ενώ μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να ωφελήσει την υγεία, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν το 55% περίπου της ημερήσιας διατροφής τους σε υδατάνθρακες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

#6: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ

Όταν πίνετε, το αλκοόλ απορροφάται από το αίμα σας και απελευθερώνεται μόλις το αίμα φτάσει στους πνεύμονες και εκπνεύσετε. Ως εκ τούτου, με απλό βούρτσισμα ή τη χρήση στοματικού διαλύματος δεν θα καλυφθεί η μυρωδιά αλκοόλ, ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροστομία, η οποία μπορεί περαιτέρω να συμβάλλει στην κακή αναπνοή.

Τι να κάνετε

Αποφύγετε να πίνετε με άδειο στομάχι, αντίθετα συνοδεύστε το ποτό με φαγητό ώστε το αλκοόλ να απορροφηθεί πιο σιγά στο αίμα. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει την κακή αναπνοή οπότε σιγουρευτείτε ότι εναλλάσσετε το αλκοόλ με νερό.

#7: ΡΙΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Εάν έχετε αλλεργική ρινίτιδα ή βρείτε ότι πάσχετε από υπερβολικό φλέγμα ή ρινική καταρροή, αυτό μπορεί να είναι η αιτία κακοσμίας του στόματος.

Τι να κάνετε

Θεραπεία του προβλήματος συνήθως μειώνει τα συμπτώματα. Επίσης, το νερό βοηθάει. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

 

 

 

 

πηγη:dentalalert.gr